Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Προκλήσεις & Ευκαιρίες Υπό το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο


Η παγκόσμια προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής οδηγεί στην υιοθέτηση τεχνολογιών και διαδικασιών με μειωμένες ή μηδενικές εκπομπές CO2. Ο όρος «απανθρακοποίηση» γίνεται πλέον οικείος –και τα στελέχη των επιχειρήσεων αναζητούν τρόπους μεγιστοποίησης της προσπάθειας και του οφέλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τους στόχους και τους άξονες επίτευξής τους, οι κυβερνήσεις κάνουν τους στόχους πολιτική και οι καταναλωτές ευαισθητοποιημένοι αναζητούν τρόπους συμμετοχής με αποδεκτές διαδικασίες και εύλογο κόστος.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις, που άμεσα και έμμεσα εμπλέκονται στον ενεργειακό τομέα, μπορούν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής και στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών/καταναλωτών.

Τον ρόλο αυτό θεσμοθετεί η Ευρωπαϊκή και εξειδικεύει η Εθνική πολιτική με τα «καθεστώτα επιβολής υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης». Οι διατάξεις αυτές δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο πολυσχιδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα διευκολύνει τους καταναλωτές στην ενεργό συμμετοχή τους σε μια καθημερινότητα ενεργειακά αποδοτική και περιβαλλοντικά καθαρή σε μια βιώσιμη Γη.

Οι δραστηριότητες αυτές, πέραν των προκλήσεων που επιφυλάσσουν, υπόσχονται και σημαντικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες που προχωράνε -πέρα από την κάλυψη μιας απλής νομοθετικής απαίτησης- σε ολιστικές δράσεις, στρατηγικές και πολιτικές ανάπτυξης ολοκληρωμένης ενεργειακής διαχείρισης, που προϋποθέτουν το χτίσιμο αξιόπιστων μοντέλων πρόβλεψης και συνεχούς παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης και οργανωτικών ή/και τεχνικών παρεμβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Plant της Boussias Communications διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το καθιερωμένο πλέον Energy Efficiency Conference, με στόχο να αναλύσει τα οφέλη που προκύπτουν για τη βιομηχανία, τις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία, τον κλάδο των μεταφορών και των υποδομών υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Οργανωτική Επιτροπή

Το περιεχόμενο του συνεδρίου παραμένει επίκαιρο και ενδιαφέρον, καθώς βασίζεται στις οπτικές και απόψεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του, που απαρτίζεται από ειδήμονες της αγοράς.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:

Θεματολογία συνεδρίου

Το συνέδριο θα αναδείξει όλες τις συνιστώσες που προάγουν την ορθολογική ενεργειακή διαχείριση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, συντελώντας στη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, την αύξηση της αποδοτικότητας, τη μείωση κόστους παραγωγής & λειτουργίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής :

 • Αειφορικός βιομηχανικός σχεδιασμός (συμπαραγωγή, ανάκτηση θερμότητας, αντλίες θερμότητας κ.ά.)
 • Smart grids και αειφορικός κτιριακός σχεδιασμός (θερμομόνωση, θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, αυτοματισμοί, βιοκλιματικός σχεδιασμός)
 • Τεχνολογικές καινοτομίες
 • Χρήση καθαρών & εναλλακτικών πηγών ενέργειας
 • Πράσινες μεταφορές
 • Ενεργειακή διαχείριση, συστήματα & λογισμικά
 • Βιομηχανική & κτιριακή συντήρηση
 • Ενεργειακές επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις

Σε ποιους απευθύνεται

Το συνέδριο θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης υψηλόβαθμων στελεχών που φέρουν την ευθύνη του ενεργειακού σχεδιασμού & της διαχείρισης σε βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ξενοδοχεία, μεταφορές και υποδομές, όπως:

 • Τεχνικούς Διευθυντές και Διευθυντές Παραγωγής
 • Υπεύθυνους Ενεργειακής Διαχείρισης
 • Στελέχη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης
 • Στελέχη Διαχείρισης Εγκαταστάσεων
 • Στελέχη Διεύθυνσης Λειτουργίας

Παράλληλα, θα συγκεντρώσει Διευθύνοντες Συμβούλους, μηχανικούς, συμβούλους και εμπειρογνώμονες, αλλά και επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών παροχής υπηρεσιών, τεχνολογιών & λύσεων ενεργειακής διαχείρισης.

Γιατί να συμμετέχετε

Το Energy Efficiency Conference αποτελεί ιδανική πλατφόρμα ενημέρωσης και διαδικτύωσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του χώρου της ενεργειακής διαχείρισης, είτε αποτελούν εφαρμογείς και χρήστες, είτε προμηθευτές λύσεων, εξοπλισμών και υπηρεσιών.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία:

 • Να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους σε μία δυναμική B2B συνάντηση του χώρου της διαχείρισης & εξοικονόμησης ενέργειας
 • Να ενημερωθούν για το πώς θα δημιουργήσουν τον δικό τους χάρτη πορείας για να επιτύχουν τους ενεργειακούς στόχους τους
 • Να παραμείνουν στην επικαιρότητα των εξελίξεων και να επιλύσουν προβλήματα με ειδήμονες του χώρου
 • Να οικοδομήσουν τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέργειες προς όφελος όλων.

Σχετικά άρθρα

Ομιλητές

Keynote Speaker Eneritz Barreiro Sánchez Eneritz Barreiro Sánchez is currently Project and Market Manager at Tecnalia Research & Innovation, having coordinated different EU projects and taken part in several sustainable and energy efficient construction projects. Her professional experience is focused on energy efficient urban and building design since 2004, dealing with sustainable urban and low energy buildings design and retrofitting and integration of innovative and sustainable solutions.
Keynote Speaker Stefan Buettner Mr. Stefan M. Buettner is Head of International Affairs & Strategy at the Institute for Energy Efficiency in Production (EEP). He leads a global policy & industry benchmark, called ‘The Energy Efficiency Barometer of the Industry. He is a Vice-Chair of the Bureau of the United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) Group of Experts on Energy Efficiency and member of the Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG). He is also a member of the International Steering Committee of the Energy Efficiency Global Forum (EE Global).
Keynote Speaker Jyri Nieminen Jyri Nieminen, Chief Sustainability Officer, Sweco Finland and his responsibility covers services for life-cycle consulting and energy efficient buildings and cities. He is currently coordinating European project MODER for refurbishment of city districts towards low carbon districts. He also coordinated the development of a 3700 km2 area towards carbon neutral district for 5 million people in North-East China.
Οργανωτική Επιτροπή Δρ. Γιώργος Αγερίδης Ο Δρ. Γιώργος Αγερίδης είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Είναι Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οργανωτική Επιτροπή Δρ. Βασίλης Αναλυτής Ο Βασίλης Αναλυτής ειδικεύεται στην παρακολούθηση και υποστήριξη για την επιτυχή υλοποίηση της διαχείρισης έργων, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών πολιτικών ανάπτυξης για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Οργανωτική Επιτροπή Άρης Γκορόγιας Ο Άρης Γκορόγιας, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, διαθέτει 10ετή επαγγελματική εμπειρία στα θέματα της χημικής βιομηχανίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και υγιεινής βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι πιστοποιημένος Ενεργειακός Ελεγκτής Γ’ Τάξης και IRCA Certified Energy Auditor για Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης.
Οργανωτική Επιτροπή Στέφανος Παλλαντζάς Ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, είναι Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Έχει ολοκληρώσει το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό κτίριο από ανακαίνιση στην Αθήνα, ένα κτίριο ανοιχτό σε επισκέψεις σε κάθε ενδιαφερόμενο. Είναι πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων, πιστοποιημένος CPHD Trainer και εξουσιοδοτημένος Πιστοποιητής Κτιρίων.
Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Ο Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος εργάζεται στο ΚΑΠΕ και είναι Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ενεργειακών Μετρήσεων και συνεργάτης του Τμήματος Κτιρίων. Έχει 24 έτη εμπειρίας σε θέματα σχετικά με τη θερμική/ ενεργειακή απόδοση δομικών προϊόντων/ συστημάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα κοινοτικών ερευνητικών έργων. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ενέργεια και τις Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Γιάννης Δασύρας Ο κ. Δασύρας είναι Διευθυντής Αριστοποίησης (Process, Quality & Environment Manager) στο εργοστάσιο Μηλακίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, LafargeHolcim. Έχει στην ευθύνη του τους τομείς ανάλυσης, σχεδιασμού & βελτιστοποίησης προϊόντων, διεργασιών & συστημάτων αυτοματισμού, κατανάλωσης Θερμικής & Ηλεκτρικής Ενέργειας κ.λπ.
Παναγιώτης Καμπισιούλης O Παναγιώτης Καμπισιούλης είναι Head of Operations (ESC) στην εταιρεία WATT+VOLT A.E., όπου έχει την ευθύνη ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις ενεργειακές υπηρεσίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (ΙοΤ) των επιχειρήσεων.
Παναγιώτης Δ. Κτενίδης Ο κ. Κτενίδης είναι Διπλ. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και Ερευνητής – Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Εργαστηρίου «Ήπιες Μορφές Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος» του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του βραβευμένο το 2017 έργου, TILOS H2020 local storage smart grid-island.
Δρ. Δημήτριος Μεταξάς Ο Δρ. Δημήτριος Μεταξάς είναι προϊστάμενος στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης Πληροφορικής & Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Έδεσσας. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, στρατηγικού σχεδιασμού αστικού πρασίνου και καινοτομιών που βασίζονται στις φυσικές διεργασίες των οικοσυστημάτων ενώ συμμετέχει στις μελέτες και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και δράσεων.
Παναγιώτης Μπραϊμιώτης Ο κ. Μπραϊμιώτης είναι Δρ. Χημικός Μηχανικός με ειδίκευση στη βιομηχανική χημεία και μέτοχος της εταιρείας SUSTCHEM Engineering A.E. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως μελετητής – τεχνικός σύμβουλος σε θέματα της βιομηχανίας όπως: σχεδιασμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αδειοδότηση και επίβλεψη λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ.
Γιάννα Νίκου Η κα Νίκου είναι Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας. Είναι Διπλ. Χημ. Μηχανικός ΕΜΠ, με ειδική εμπειρία στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, καθώς και στον σχεδιασμό, στην παρακολούθηση και την υλοποίηση έργων στον τομέα της ενέργειας, που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και άλλα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Άρης Παπαδόπουλος Ο Άρης Παπαδόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος και κατέχει τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΖΕΒ ΑΕΕΥ, που είναι Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), από τις πρώτες εταιρείες που ιδρύθηκαν σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικεύεται σε θέματα Ενεργειακών Ελέγχων κτιρίων και βιομηχανιών & ,Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης.
Διονύσης Ποτουρίδης Ο Διονύσιος Ποτουρίδης κατέχει τη θέση του Business Developer για το EcoStruxure Power και τις Υπηρεσίες Energy & Sustainability στην Schneider Electric Ελλάδας & Κύπρου. Υπό την ευθύνη του βρίσκεται επίσης και η ανάπτυξη και υποστήριξη του επίσημου δικτύου συνεργατών EcoXpert Connected Power και Critical Power.
Παγώνα Ταντόγλου Η Παγώνα Ταντόγλου, Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ, διατελεί από το 2012 επικεφαλής του τμήματος Περιβάλλοντος στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ στο παρελθόν ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων.
Νίκος Χατζηγεωργίου Ο Νίκος Χατζηγεωργίου είναι ειδικός συνεργάτης του Δήμου Μεταμόρφωσης με ειδίκευση στα τεχνικά και ενεργειακά θέματα. Έχει 10ετή εμπειρία στην διαχείριση έργων έχοντας υλοποιήσει ή συμμετάσχει με επιτυχία σε πολυσύνθετα τεχνικά και ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας.
 • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
 • ΧΟΡΗΓΟI
 • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤEΣ
ZEB
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
 • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
 • CONFERENCE EXPERIENCE SPONSOR
 • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Plant
Plant